Choć konopie już nie były nowością to zrobiły furorę, a szczególnie nasz konopny chleb. Jako hit ze względu na swoje walory zdrowotne i smakowe zasłużył na szczególne wyróżnienie. Co będziesz potrzebować ?
Składniki potrzebne do chleba z marihuaną:
-
Mąka przenna 500 g
Nasza Babcia Ganja używa typ 750
-
Mąka pełnoziarnista żytnia 200 g
Nasza Babcia Ganja używa typ 2000
-
Mąka konopna 200 g
Polecamy zakup u sprawdzonych sprzedawców. Jeśli wprowadzimy mąkę do sklepu damy tutaj opis gdzie można znaleźć ją w naszym sklepie.
-
Mleko 200 ml
Najlepiej aby miało 3,2%
-
Przegotowanej wody ok. 500 ml
Uwaga ma być lekko ciepła nie gorąca.
-
Świeże drożdze 5 g
-
Zakwasu żytniego ok. 200 g
-
Sól 4 łyżki
-
Dodatki 20 - 30 g
Mogą to być prażone nasiona lnu, słonecznika lub nasiona konopi ! Babcia Ganja poleca to ostatnie aby chlebek był bardziej niecodzienny i zdrowy.

Przepis na chleb z marihuaną:
Wszystkie suche składniki dobrze ze sobą wymieszać następnie dodać mleko, wodę, zaczyn z drożdży i zakwas. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut, ciasto musi być sprężyste. W razie potrzeby dodać wody lub mąki pszennej. Ciasto odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ponownie wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut. Uformować i włożyć do brytfanki wysypanej mąką żytnią i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Piec w temperaturze 220°C przez ok. 20 minut następnie zmniejszamy temperaturę do 200°C, spryskać chleb wodą i piec 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i położyć na kratce do ostygnięcia.